Hur man bygger ett eget jakttorn

Sedan våra förfäders tid har mänskligheten jagat; från rituell jakt på jägare- och samlarstammar till modern jakt. Och nu jagar människor rådjur av skäl inom sig själva. Vissa jagar efter sport, personlig övertygelse, tradition, medan för andra är jakt en passion. För älskare av det vilda är att ha en stuga i skogen den ultimata bedriften. Djurlivet är ganska rikligt från västkusten hela vägen till South Carolina. Du kan till och med se ett rådjur som betar på bakgården medan du hänger utanför dörren.

För att optimera alla möjligheter lär sig fler jägare hur man bygger ett rådjursbeståndstorn. Att ha ett förhöjt torn på din fastighet kommer att öka ditt hjortjaktsspel. Har du funderat på en men är osäker på var du ska börja? Den här artikeln tar en djupgående titt på vad som gör jakt på rådjur populärt, hur man bygger ett rådjursståndstorn och fördelarna med jakt på hög rådjur.

Varför du behöver ett jakttorn för rådjur

Ett rådjur har flera fysiologiska fördelar jämfört med jägaren. Att bekanta dig med djurets vanor kommer att ge dig fördelen. Föreställ dig en inbrottstjuv som bryter sig in i en främlings hus. Om tjuven var klädd i limegrönt, gjorde ett racket och luktade skräp, skulle mannen snabbt känna igen deras närvaro. Detta liknar det som händer med rådjur.

Rådjur har ett otroligt luktsinne. De kan plocka upp din doft från marken du trampade på. Och om en hjort luktar dig i luften kommer den att undvika dig. Att få en upphöjd position minskar chansen att rådjuren vet att du är där. Tvärtemot vad många tror kan rådjur se dig, oavsett vilka färger du bär. Ett upphöjt rådjurstorn placerar dig utanför ögonens räckvidd. Du kan ljudisolera din torngardin så att rådjuren inte hör några ljud.

Du kommer att ha utsikt över bytet. Både en båge- och gevärjägare kommer att uppskatta fördelarna med en förhöjd torngardin. Du kan också se tidigare hinder som begränsas av jakt på marknivå. Dessutom är du skyddad mot väder och vind. Men för att dra nytta av dessa fördelar måste du först lära dig hur man bygger ett rådjurstorn. Lär dig den här färdigheten nedan och gå med i raden av jägare som njuter av fördelarna med jakt på hög hjort.

Hur man bygger ett eget jakttorn

Gör-det-själv-projekt är helt galet just nu. Det är ett härligt företag som du kan dela med en vän eller familjemedlem. Kommer stativet att vara för tillfälligt eller permanent bruk? Hur många personer skulle du vilja få plats i utrymmet vid en given tidpunkt? När du har svarat på dessa frågor kan du gå vidare och handla saker du behöver. Mer information om hur man bygger saker hittar du på den här sidan.

Vilka verktyg och material behöver jag?

Den första tekniken går ut på att göra det upphöjda rådjuret från grunden. Processen är lite mer involverad och kan ta längre tid att slutföra. Den största fördelen är att du har full självständighet att bestämma design och layout. Eller så kan du köpa ett gör-det-själv-kit från en lokal återförsäljare. Dessa paket kommer med lätta att följa manualer om hur man bygger ett rådjursståndstorn. Du monterar sedan montern på din fastighet inom ett par timmar.

Oavsett vilken metod du föredrar är det första du behöver en plan. Det kommer att hjälpa till att styra byggprocessen. En plan hjälper också till att bestämma de verktyg och material du behöver, och den tid som krävs för att slutföra projektet. Du kan utveckla din egen eller få en färdig plan.

Utrustning du behöver när du gör ett upphöjt rådjursställ inkluderar:

  • Trä och plywood för rullgardiner, golv, dörrkarm, takdäck, interiör- och exteriörpaneler.
  • Kraftiga svetsade stålfästen för basen
  • Takmaterial. Majoriteten av DIYers går med metalltak eller duk.
  • Grundläggande snickeriverktyg. Sågar, hammare, spikar, bultar, måttband, inramningsfyrkant, lång nivå och en stege.
  • Färg för kamouflage. Eller en camo presenning kan göra.

Att välja rätt plats

Ditt rådjursståndstorn bör sättas upp i den lämpligaste dödningszonen. Ta hänsyn till rådjurens utfodrings- och vattningsplatser. Skapa ditt eget vattenhål och mattomt. Rådjur kommer att ha svårt att motstå att gå in på din jaktmark. Till exempel, med en 8-fots upphöjd persienn, kan du förfölja matplaner, bäckkorsningar, ströområden och matningsställen. Kom ihåg att ta hänsyn till fåglar och djur som vistas i närliggande träd. Du vill inte att en uggla eller tvättbjörn förstör din jakt.

Att bygga basen

Den bästa taktiska metoden är att först tillverka basen på marknivå. Detta gör det lättare att montera plattformen på plats. Använd de angivna måtten, börja med ramen. Montera sedan golvreglar inuti ramen med skruvar och skapa vertikala stöd för inramningen. Nästa steg innebär att fästa golvet till plattformens bas. Placera basen och golvet i och fäst ramen på basen samtidigt som du markerar taklinjen från de bakre hörnen till den främre inramningsbrädan. Säkra mittbalken och fäst sedan dörrkarmen och mittstödet för skjutfönstret. Låt jägaren sitta för att säkerställa att öppningarna är placerade i rätt höjd.

Montering av ställ

När du är på plats, markera noggrant områdena för att placera benen och höj plattformen till önskad nivå. Betong hjälper till att säkra plattformen på plats. Gör steg för att skapa en trappa. Glöm inte att installera en ledstång för säkerhets skull.

Använd en stege, börja med hörnbrädorna, sedan taktäcket och slutligen takmaterialet. När grunderna är klara kan du anpassa ditt rådjurstativtorn med camo-färg, camo-nät, isolering och uppvärmning. När allt är klart har du nu ett rådjursståndstorn som hjälper dig att förbättra din jaktupplevelse genom att ge dig en extra fördel gentemot ditt byte.

Varför hjortjakt är mycket populärt

Har du någonsin undrat varför rådjur är mycket populära i jaktkretsar? Eller varför denna urgamla praxis fortsätter att få obeveklig utbredning år efter år.

Överflöd av arter

Rådjur är ett av de vanligaste vildvilten i många delar av världen. Arterna sträcker sig från vitsvansvarianter till kronhjort, mulhjort, dovhjort och kinesisk vattenhjort, för att nämna några. På platser som New Jersey och Colorado i USA är det vanligt att se ett rådjur eller en do som rusar mellan trafiken på vägar. Beroende på var du bor, bör en snabb kontroll av de lokala rådjurnyheterna informera dig om tillgängliga arter, jaktsäsonger och befintliga statliga bestämmelser.

Säker matkälla

Rådjur är större vilt jämfört med kaniner, vaktlar eller ankor. Jakten på kött går tusentals år tillbaka i tiden, och viltkött har alltid ansetts vara en bra källa till animaliskt protein i nästan alla kök. Dessutom har jakt på rådjur en bra utdelning. Det är värt all den tid som ägnas åt att lära sig hur man bygger ett rådjursståndstorn, och alla timmar du spenderar i väntan på det lämpliga ögonblicket.

Roliga möjligheter och sport

Rådjur är roliga att spåra och förfölja, vilket gör rådjursjakt till en trendig hobby. Erfarna jägare har fått många års erfarenhet och vet mycket om rådjurs vanor. Vissa människor älskar att vara ett med naturen, medan andra bara vill skjuta en pistol. Rådjursjakt anses vara en sport på vissa ställen, med hundratals oroliga jägare som dyker upp under högsäsong. Priset är ofta att få behålla den skjutna bocken eller dovan. Troféer sträcker sig från horn till huden.

Ekologiska frågor

I många delar av världen ökar populationen av rådjur exponentiellt. Flera områden rapporterar fall av överbefolkning i vad som nu kallas rådjursepidemin. För många rådjur inom ett ekosystem kan vara skadligt för både miljön och samhället. Rådjur är strikt växtätare och måste föda. Om de överskrider landets kapacitet kommer de att ta slut ur växtligheten för att upprätthålla sin befolkning. Med sina matkällor uttömda skulle de svälta ihjäl.

Och med rådjuren som konsumerar vissa träd och buskar snabbare än de kan fylla på, kommer ekosystemet att störas. Andra arter kommer att påverkas. I värsta fall? Vissa sorter av flora och fauna kan dö ut och dö ut. Detta är en av huvudorsakerna bakom jakter som sponsras och stöds av regeringen.

Förbättra säkerheten vid vägar som är utsatta för rådjur

Platser med en stor population av rådjur rapporterar omfattande om de faror som rådjur utgör för trafikanter. Vi har med största sannolikhet hört eller sett en bilolycka orsakad av ett djur. När deras antal ökar är det mer sannolikt att rådjur tränger in i mänskliga bosättningsområden.

Från USA till Nya Zeeland är det vanligt med rådjur som hoppar in i mötande trafik utan förvarning på motorvägarna. För att lindra de skadliga konsekvenserna av rådjursrelaterade bilolyckor måste vi reglera rådjursbeståndet. Dessutom innebär detta att färre rådjur drabbas av dessa olyckor.

Slutord

Att tillämpa rätt strategier kan öka dina ansträngningar tiofaldigt oavsett om du är amatör eller proffs på hjortjakt. Förhöjd hjortjakt säkerställer att du håller dig hög, gömd, torr och varm.

Hoppas du nu är bekant med hur man bygger ett rådjurstorn och fördelarna med att ha ett. Om du gillar hjortjakt, optimera upplevelsen med ett litet DIY-projekt. Glad jakt.