Spishällar kan börja användas i naturen

Idag finns det nästan bara spishällar hemma i köket men i framtiden kan de börja användas mer ute i naturen. Därför borde man förbereda sig med några vanliga faktorer som man ska överväga när man väljer en vanlig spishäll. För ännu fler tips gå in på denna sajt och läs mer.

Faktorer att tänka på när du väljer en spishäll

Dina vanor, budget och personliga prioriteringar kommer alla att spela en roll för att avgöra vilken spishäll som är den bästa för dig. Det här är några av de viktigaste faktorerna som vi rekommenderar att du tänker på när du handlar eller bläddrar bland dina alternativ.

1. Storlek

De flesta spishällar har fyra eller fem brännare. För de flesta kök borde det vara gott. För hemmakockar som ofta lagar mer komplicerade måltider och har flera brännare igång samtidigt, kan en större spishäll vara värt den extra kostnaden. Din spishäll kommer att ta upp plats på bänken, så tänk på hur mycket utrymme du har att arbeta med och hur mycket av ditt köksbänksutrymme som kommer att användas.

Om du byter ut en spishäll har du förmodligen specifika dimensioner du måste hålla dig till för att göra installationen så enkel som möjligt. Om du faller inom denna kategori, se till att mäta din gamla enhet eller sök online efter modellnumret för att ge dig exakta mått. En elektrisk spishäll med slät topp kan användas som extra bänkutrymme när den inte används, men bara om du är bra på att komma ihåg att ta bort allt som finns på den innan du tänder den.

2. Kostnad

Kostnaden du tittar på med en spishäll beror på en mängd olika faktorer. Du kan förvänta dig att stora spishällar kostar mer. Elektriska spishällar med massor av specialfunktioner kommer också att ha en högre prislapp. Induktionshällar är ganska dyra över hela linjen, om du inte överväger en bärbar modell.

Glöm dock inte att räkna in långsiktiga kostnader också. Främst bland dessa är energikostnaderna – induktion kommer att kosta dig mindre i form av din månatliga energiräkning och andra elektriska modeller kommer att kosta dig mest. Om du måste byta ut delar som galler på en gashäll eller droppskålar på en spiral, kommer det att kosta dig också. Och naturligtvis kommer en spishäll som inte håller länge att behöva bytas ut helt när den slutar fungera, så att undersöka hållbarheten hos de modeller du anser kan spara pengar på lång sikt också.

3. Hållbarhet

Trots att det är ett av de billigare alternativen, fungerar elektriska spishällar faktiskt ganska bra när det gäller hållbarhet, särskilt i jämförelse med elektriska släta spishällar. Men generellt sett kommer märket och kvaliteten på spishällen du köper att göra stor skillnad i hur länge du kan räkna med att den håller.

Gör en del efterforskningar för att ta reda på ryktet för de märken du funderar på, samt läs recensioner om varje särskild modell som du tror kan fungera bäst. Var noga med att vara särskilt uppmärksam på underhållskraven för den modell du köper. Med korrekt underhåll och regelbunden rengöring hjälper du till att säkerställa att din spishäll håller i många år framöver. Dessutom, om du använder smoothop-modellen, försök att undvika att använda disk som repar ytan.

4. Enkel rengöring

Induktionshällar vinner i denna kategori. De är platta vilket gör att torka av dem för att rengöra dem till en ganska enkel process. Släta spishällar blir mycket svårare att rengöra om du inte tar hand om spill snabbt – de bränner fast i ytan och du kommer att behöva lägga lite armbågsfett i den senare.

Både gas- och spiralhällar har flera delar som du måste ta hand om separat varje gång du åtar dig att ge dem en bra rengöring, vilket kräver lite tid och arbete. Vanligtvis kommer gallren på gashällar att tåla diskmaskin, men detta varierar från modell till modell.

Om enkel rengöring är en högsta prioritet för dig, är induktionshällar det bästa valet. De har den släta ytan som är lätt att torka av, utan risk för att värmen bränner spill och gör dem svårare att rengöra. Oavsett vilken typ av spishäll du köper, kommer bruksanvisningen att innehålla rengöringsinstruktioner.

5. Avluftning

Om din spishäll är installerad någonstans utan spiskåpa eller mikrovågsugn ovanför den, måste du hitta ett alternativ för ventilation som hjälper till att få ut ångan, lukterna och ångorna som genereras när du lagar mat. Ett downdraft avgassystem kan ta hand om problemet. De är vanligtvis inte lika kraftfulla som överliggande modeller, men de kan hjälpa till att rensa ut ångorna från ditt kök och flytta dem utanför.

6. Säkerhet

Med sin förmåga att värma mat utan att ytan någonsin blir varm vid beröring, kommer en induktionshäll vara det säkraste alternativet utan att säga. Gasolhällar använder öppen låga, så du måste vara försiktig med vad du lämnar nära eller på spishällen. Om du inte är uppmärksam kan en diskhandduk eller ugnsvante lätt fatta eld. Elektriska spishällar ändrar vanligtvis färger när de används, såväl som när de svalnar. Detta låter dig veta när de kommer att vara varma vid beröring.

Både elektriska och gashällar kan vara farliga om du inte är försiktig med hur du använder dem. Säkerheten kommer alltid att bero på dina egna handlingar och hur du använder enheten, mer än själva typen av spishäll. För många konsumenter, den typ av spishäll du är mest bekant med kommer att vara det säkraste valet mellan de två eftersom du redan vet hur du använder det och vad du ska undvika att göra.

7. Kontroller

Vissa avancerade elektroniska spishällar med slät yta gör bort de rattar du ser på de flesta spishällar i stället för digitala kontroller. Dessa erbjuder bekväm entrycksaktivering, har ett elegant, högteknologiskt utseende och är lättare att rengöra än rattar. En spishäll som har vred för reglage är perfekt funktionell, men vill du ha något som ser lite snyggare ut och är lite enklare att använda så kan en modell med digitala kontroller vara en värdig uppgradering.

8. Extra funktioner

Många spishällar, särskilt avancerade modeller, kommer med extra funktioner som ger bekvämlighet eller funktionalitet. Här är några att hålla utkik efter:

Kokbrännare:

Om du hatar att vänta på att soppor eller vatten ska koka, hjälper en kokbrännare din mat att komma dit snabbare.

Uppvärmningszoner:

Vissa elektriska spishällar har uppvärmningszoner eller inställningar där du kan hålla din redan tillagade mat lagom varm utan att oroa dig för att bränna den. Denna funktion kommer att hålla den redo att serveras, men aldrig överkokt.

Kontrolllåsning:

Om du har barn i huset som du inte vill bråka med spishällen, kommer en modell med kontrolllåsfunktion att låta dig begränsa vem som faktiskt kan använda spishällen. Detta kan räcka långt när det gäller den övergripande säkerheten.

Matlagningsmoduler:

Vissa tillverkare tillverkar moduler som utökar de typer av matlagning du kan göra med din spishäll. Dessa kan inkludera en wokspis, grill, ångkokare, fritös eller stekpanna.